8 Mart 2019 Cuma

Avşar Türkleri


Avşar Türkleri Kitabı'ndan bir bölüm:

Çalışmamızda, Kayseri’nin Sarız ilçesinde ve köylerinde yaşayan Avşarların gelenek, görenek ve inançlarını, dinler tarihi açısından değerlendirdik. Bu değerlendirmenin sonucunu genel hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz.

Türkler hem İslam öncesi hem de İslam sonrası, doğaya çok saygı göstermişlerdir. Doğayı Tanrı’nın emaneti ve nimeti saymışlardır. Türkler İslam öncesi Gök Tanrı inancında tapınak gibi eser bırakmamışlardı. Çünkü onlara göre yeryüzünün her yeri tapınaktı. Ama Tanrı Dağı gibi yüksek yerleri kurban kesmek için kullandılar, çünkü orada kendilerini Tanrı’ya yakın hissettiler. Pazırık’ta olduğu gibi büyük kurganlar yaptılar ve eşyalarını da buraya gömdüler, çünkü öldükten sonra yaşama inanıyorlardı. Günümüzde de bu gelenek ve inançlar şekil değiştirmiştir ve yaşamını sürdürmüştür.


Avşarların geçmişteki gelenek ve inançlarını günümüzde de sürdürdüğünü, yalnızca Oğuz boylarıyla değil, diğer Türk topluluklarıyla da ortak inanç ve gelenekleri de taşıdıklarını görürüz. Bu gelenek ve inançların önemli bir kısmının İslam’dan sonra ad ya da görüntü değiştirerek sürdürüldüğünü biliyoruz. Bu geleneklerin ve inançların en başında, yaşamın evreleri olan; doğum, evlenme ve ölüm ile ilgili uygulamalar, çalışmamızın ana hatlarını oluşturmaktadır. Ayrıca günlük hayatta yapılan ruh ve beden sağlığının korunması için birçok uygulamalar da bulunur.

Avşaroğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder