20 Ekim 2019 Pazar

Avşarlar Kimdir?


AVŞAR KELİMESİNİN ANLAMI
Anadolu’da daha çok Avşar adı kullanılmakla birlikte Afşar olarak kullanım da sık sık görülmektedir. Azerbaycan, Afganistan ve İran çevresinde ise Afşar olarak bilinmektedir. Avşar’ın kelime anlamı Reşîdüddin’e göre “işinde çevik ve avcılığa düşkün” demektir. Kaşgarlı Mahmut Divan-ı Lügat-it Türk (Türk Dili Sözlüğü) adlı eserinde Avşarların damgasının aşağıdaki şekildeki gibi olduğunu belirtmiştir. Kitabında 24 boydan oluşan Oğuzlardan bahsederken Avşarları 6. sırada göstermiştir.

Afşarlar Tamga


AVŞARLAR’IN KÖKENİ

Avşar, Türkmenlerin/Oğuzların atası olan Oğuz Kağan’ın Bozoklardan olan oğlu Yıldız Han’ın büyük oğludur. Avşarların tarihte ilk yurtları, Orta Asya ve çevresi olarak bilinir. Günümüzde ise Türkiye, Balkanlar, İran, Azerbaycan, Suriye, Afganistan, Irak ve çevre ülkelerde yaşamlarını sürdüre gelmişlerdir.
Anadolu’da ise Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana, Burdur, Karaman başta olmak üzere diğer illerimizde de yaşamaktadırlar. Avşar ya da Afşar adını taşıyan beldeler ve köyler oldukça fazla görülür. Avşar sözcüğü, soyadı olarak da kullanılır. Avşarlar Türklerin çoğunluğunda olduğu gibi İslam dinine mensupturlar. Avşarlar İslam dininde bulunan farklı mezheplere de mensup olmuşlardır ve bu durum yöreden yöreye, ülkeden ülkeye göre değişir. Örneğin; Anadolu’da Hanefi ve Alevi Avşarlar bulunurken, İran’da Caferi ve Kızılbaş Avşarlar bulunur.

Avşarlar hakkında daha fazla bilgi için Kitabımızı öneririz.
 Afşar Türkleri











Avşar Türkleri Tarihi, Avşar Ne Demek? Avşar Boyu,  Avşarlar ve Çerkesler, Avşarlar Türk Mü? Avşarlar Hırsızlık,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder