11 Ocak 2021 Pazartesi

Avşarlar Nereden Gelmiştir?

     


Afşar



    Türkler yalnızca (Türkistan) Orta Asya’da ve (İran-Anadolu) Ön Asya’da bulunmuyordu . İslam öncesinde de binlerce yıldır, yarı göçebe ve yarı yerleşik durumdaydılar. Yapılan çalışmalar Anadolu'da Malazgirt zaferinden önce de Kıpçak ve Oğuzların yaşadığını göstermektedir. Hakkarideki Kıpçak/Tatar balbalları ve Ankara'daki Oğuz damgaları ile Karaman Türk Hristiyanları buna en güzel örneklerdir. 

    Avşarlar ve diğer Türk boyları İslam’dan sonrasında ise Selçuklu Devleti ile birlikte şimdiki İran, Suriye, Irak bölgelerinde ciddi bir güç oluşturmuşlardır. Ve sonuçta Avşarlar 1071 yılından başlayarak diğer Türkmen boyları ile Anadolu’ya akın akın gelip yer tutmuşlardır. Bu geliş Türklerin ilk değil son gelişidir.


Ancak Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasıyla birlikte beylikler oluşmuş, bölgesel savaşlar ve çekişmeler yaşanmıştır. Avşarlar da bu süreçlerde birçok etkin rollerde kendilerini göstermiştir. 

    Osmanlıyı en çok uğraştıran Türk boyu Avşarlardır. Karamanoğulları devletini bilmeyen kalmamıştır. Onun dışında birçok diğer beylikler ve devletler de vardır. Ayrıca İran çevresinde Nadir Şah'ın kurduğu Afşar İmparatorluğu da bulunuyordu. Kitabımızda ise bu konu  Avşarların hangi beylik ve devletleri kurduğu ana başlığı ile anlatılmaktadır. Balkanlara da önemli bir Avşar göçü görülmektedir. Ayrıntılar kitabımızda...  Fotoğrafa Tıklayın. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder